Teljes kiőrlésű cukormentes alaptészta recept, bármely édes kelt pékáruhoz – Gábor a Házi Pék

Ebben a videóban egy igazán fontos receptet hoztam a diabetikusan étkezők, valamint a teljes kiőrlésű pékárukat kedvelők számára, hiszen egy olyan alap tészta receptet mutatok be, amiből az összes édes kelt pékáru elkészíthető, természetesen a töltelékeket is cukormentesen készítve. A tészta alapvetően enyhén édes, amit a hozzáadott töltelékek még édesíthetnek, de akár lehet 1-2 grammal emelni a cukorpótlószer mennyiségét, kivétel fonott kalácsok esetén. A kapott végeredményt a teljes kiőrlésű pékárukra jellemző tömör bélzet helyett laza, foszlós bélzet jellemzi. Szeretettel ajánlom mindenkinek az elkészítést!

Pár ötlet, amiket a tésztából el lehet készíteni, természetesen diabetikus töltelékekkel:
Aranygaluska, kalácsok különböző formái, hamburgerzsemle, bukta, túrós batyu, babka, perec, akár fánk, kakaós csiga, briós, fatörzs kifli, fahéjas fonottka, kelt pite, sütőben sült fánk, nutellás csíkos…….stb.

Kész receptek ezzel az alaptésztával:

Teljes kiőrlésű cukormentes foszlós fonott kalács:
https://www.youtube.com/watch?v=79n8eKPa3Ls&t=4s />
A receptben felhasznát KBL220 kecskeméti teljes kiőrlésű királybúzaliszt itt található:
https://csaladellato.hu/termekek/teljes-kiorlesu-kiraly-r-buzaliszt-krbl-220-1kg

A recept kiemelt minőségi elkészítéséhez szeretettel ajánlom a fenti liszt használatát, de természetesen egyéb gyártók teljes kiőrlésű királybúzalisztjével, vagy akár sima teljes kiőrlésű búzaliszttel is működik a recept.

A videóban felhasznált Dia-Wellness cukorhelyettesítő itt érhető el:
https://dia-wellness.com/termek/dia-wellness-cukorhelyettesito-14

A tészta összetétele:
KBL220 Kecskeméti teljes kiőrlésű királybúzaliszt: 400g
Friss élesztő: 20g, vagy szárított: 5,6g
Só: 4g
Dia-Wellness cukorhelyettesítő: 12g
Tojás: 1db
Vaj/Margarin: 50g
Tej: 160-170ml

Fonott kalácsok esetén ajánlom a 160ml tej mennyiség használatát, egyéb édes pékáruk esetében pedig lehet 170ml tejet használni a tészta jobb nyújthatósága érdekében. Természetesen a folyadékfelvétel liszt függő, úgyhogy ajánlom az első készítésnél erre tekintettel lenni.

A tésztát lehet ízesíteni narancs, vagy citrom héjával, vagy vaníliarúd kikapart magvaival.

Vélemény, hozzászólás?