Orgonaszörp recept | Új frissítő tavaszi íz, méz és orgona ízorgia

Az orgonáról kevesen tudják, hogy a virágja felhasználható, míg mondjuk más virágokról mint pl. akác vagy bodza szinte mindenkinek beugrik, hogy lehet belőle frissítő üdítőket készíteni.

Mivel Gabi kedvenc tavaszi virága az orgona, ezért már tűkön ültünk, hogy idén végre kipróbálhassuk az orgonaszörpöt, amiről tavaly pont lecsúsztunk. Nekünk nagyon bejött az íze, először leginkább a virágméz íz dominál, aztán az utóízben érződik az orgona íz, úgyhogy minden ínyenc el fog ájulni tőle.

Hozzávalók kb 6 dl szörphöz:
-2 db 2,5 dl-es bögrényi leszedett orgona virág szirom (kb. 6 kisebb ágnyi virágzat)
-2 db 2,5 dl-es bögrényi víz (azaz fél liter)
-2 db 2,5 dl-es bögrényi cukor (lemérve nekünk 43 dkg volt)
-fél citrom frissen facsart leve

Természetesen készíthettek nagyobb adagot csak szorozzátok fel a mértékegységeket. Nálunk 1 egység egy standard 2,5 dl-es bögre volt, így egyszerű számolni. Konkrétan egyforma mennyiségben kell a virághoz képest vizet és cukrot számolni, egy fél citromot pedig 2 bögrénként.

Egyből fogyasztható, ha elteszitek akkor pedig száraz dunsztba érdemes tenni. A dunszt előtt pedig érdemes rövid időre fejre állít5ani az üveget, hogy a forró szörp mindenhol „fertőtlenítse” az üveg belsejét.

Próbáljátok ki még az orgona szezon alatt, szerintünk megéri!

#orgonaszörp #orgona #recept

Vélemény, hozzászólás?