Meggybor készítése házilag | Házi meggybor recept, ami tuti sikert arat majd

A gyömülcsborok közül számunkra a házi meggybor a legnagyobb kedvenc. Sajnos ugyan saját meggyfánk nincsen, de ha lenne, akkor tuti hogy nagyobb mennyiségben is belevágnánk a „gyártásába”, viszont így csak a vásárolt „bolti” fagyasztott meggyre hagyatkozva ismételjük meg évről-évre ezt a receptet, és még így is fenomenálisan finom bort tudunk készíteni belőle. Bele sem merünk gondolni, milyen jó lehet frissen szedett meggyből készíteni, na de majd egy napon reméljük ezt is megérjük. 🙂

Házi meggybor recept:

6 kg meggy – mi mag nélkül szoktuk (lehet fagyasztottan vásárolt is)
6 l szobahőmérsékletű víz
3 kg kristálycukor (+ 0.5 kg, szükség esetén)
5 g borélesztő
3 kk citromsav

A meggybor készítését a videóban láthatjátok lépésről-lépésre, nem nagy ördöngősség, viszont pár borkészítéshez hasznos eszközbe érdemes beruházni, ha jó eredményt szeretnétek elérni.

Eszközök amiket használtunk:
– 15-20 literes műanyag tárolóedény
– 2 db 5 literes üveg demizson
– 1 m hosszú műanyag cső
– sűrű lyukú szita
– műanyag tölcsér
– 2 db kotyogó
– mustmérő
– krumplinyomó

További pár tipp még:

– Sokan ajánlák azt, hogy a gyömülcsborok készítésénél érdemes fagyasztott alapanyaggal kezdeni a folyamatot, hogy a gyümölcs szerkezete ez által már kissé roncsolt állapottal indul, azaz hamarabb elkezd lebomlani. Tehát ha saját friss gyümölcsöd is van, akkor is előfordulhat, hogy előtte lefagyasztod és úgy állsz neki.

-A meggyek áttörése jobb ha krumplinyomóval történik, semmint botmixerrel stb, nem az a cél h minél kisebb darabokra törjük, hanem h jól átzúzzuk. Nem érdemes pürésíteni a gyömölcsöt, mert nem lesz olyan igazán tiszta a borotok a legvégén.

– Amikor a cukrot hozzákeveritek az áttört meggyhez, még azzal segíthetitek a folyamatot, hogy a cukrot előtte feloldjátok a vízben, tehát pl a receptben szereplő 6 liter vízből mondjuk másfél litert felforraltok, és azzal feloldjátok a 3 kg cukrot, és ha kicsit elhűlt, úgy öntitek az áttört meggyhez.

– Palackozásnál mindig tiszta, kiforrázott és visszahűtött üvegekbe töltsétek a bort, nehogy megromoljon. Érdemes minél jobban teletölteni az üvegeket.

Egészségetekre, reméljük sokan elkészítitek majd ezt a fincsi receptet, megéri kipróbálni!

#meggybor #házibor #recept

Vélemény, hozzászólás?