Leveles tepertős pogácsa recept – Gábor a Házi Pék

Ebben a videómban a korábbi tepertős pogácsa receptemtől eltérően a tepertőkrém nagyobb részével rétegezem a tésztát és ez által egy nagyon kellemes leveles szerkezet fog kialakulni a pogácsákban a sütés folyamán és emellett a leveles rétegek omlós tésztalapokat fognak összekapcsolni, tehát a recept valóban nagyon különleges, de mégis egyszerű és isteni finom. Mindenkinek szeretettel ajánlom a kipróbálását!

A másikfajta omlós tepertős pogácsa receptem, ahol a tepertő teljes mennyisége a tésztába dagasztandó, az alábbi linkre kattintva elérhető:
https://www.youtube.com/watch?v=7pmcr_36K9U />
További pogácsa receptek itt (Weboldalam):
https://gaborahazipek.hu/sos-omlosok-pogacsak

Az összes receptem itt (Weboldalam):
https://gaborahazipek.hu/osszes-receptem

Feliratkozás a csatornámra a további receptekért itt:
https://www.youtube.com/channel/UC_LlaHIzrGQlAT1wEmC5Rxg

Facebook oldalam:
https://www.facebook.com/gaborahazipekhivatalos/

Lássuk a receptet:

Tepertőkrém:
Sótlan, darált tepertő: 300g
Lilahagyma: 35-40g (a tepertővel darálva, de akár el is lehet hagyni)
Só: 3g
Bors: ízlés szerint

Tészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 500g
Élesztő: 25g
Só: 10g
Cukor: 4g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Sertészsír: 100g
Tepertőkrém: 50g (a fenti recept alapján elkészítettből kell elvenni)
Tejföl: 200g
Ecet: 1 tk.
Tej: 50ml

Szükséges még 1db tojás a felületkezeléshez, azaz a kenéshez.

Az elkészítés menete:
1. A liszt elmorzsolása a tésztaképző zsiradékokkal
2. Tészta dagasztása a többi tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tészta érés: 40 perc
4. Tészta nyújtása, a tepertőkrém felvitele, majd a tészta hajtogatása a videón bemutatott módon
5. Tészta pihentetése: 10-15 perc
6. Tészta ismételt nyújtása és hajtogatása (a művelet eltér az első nyújtási és hajtogatási fázistól)
6. Tészta pihentetése: 10-15 perc
7. Tészta készre nyújtása, csíkozása, vagy rácsozása, majd a pogácsák kivágása, vagy szaggatása. Kockázás esetén javaslom az oldalsó szélek levágását, hogy a pogácsák egyenletes méretűek, alakúak lehessenek és hogy minden oldalukon látványos legyen a rétegezettség. A maradék tészta újra gyúrását nem ajánlom, mivel ez esetben módosulna a szerkezet és nagyon zsíros pogácsák sülnének ki. Érdemes inkább külön lemnezen összedarabolva kisütni a maradékot.
8. Kelesztés: 45-65 perc
9. Sütésre való előkészítés, felületkezelés: A pogácsák tetejét kenjük át felvert tojással közvetlen a sütés előtt.
10. Sütés: 250C°-os száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőmérsékletet azonnal csökkenteni 215C°-ra és így sütni 15-20 percen át. A sütési idő eltérő méretezés esetén lehet ettől eltérő.

Vélemény, hozzászólás?