Káposztás Pogácsa recept – Gábor a Házi Pék

A pogácsák szinte minden fajtáját bemutattam már, de valahogy a káposztás pogácsa elmaradt. Semmi gond, itt a lehetőség, hogy ebből az új receptből megismerjétek a verziómat, ami valóban káposztás, hiszen a 600g liszt mellé 450g káposzta van felhasználva, a tésztába dagasztva, illetve a rétegek közé hajtogatva is, tehát alapvetően ez egy réteges pogácsa recept, ami isteni finom, omlós állagú. Szeretettel ajánlom a kipróbálását!

A tészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 600g
Friss élesztő: 30g, vagy szárított: 8g
Só: 15g
Cukor: 6g
Tojás: 1db + 1 sárgája
Zsír: 170g, vagy vaj/margarin: 210g
Tejföl: 100g
Fehérbor: 60ml
Előkészített káposzta: 200g

Szükséges még 250g előkészített káposzta a rétegzéshez, valamint 1db tojás felverve a kenéshez.

A recepthez szükséges káposzta a fejeskáposzta, az előkészítésen pedig értem a káposzta lereszelését, kevés olajon, alacsony lángon való kb. 30 percen át tartó dinsztelését sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel ízlés szerint ízesítve, majd a végén enyhe lepirítását. A dinsztelés közben elegendő pár percente átkeverni, viszont a végén a pirításnál érdemes folyamatosan keverni, hogy ne égjen oda.

A tészta dagasztásához felhasználandó alapanyagok legyenek mind szobahőmérsékletűek!

Az elkészítés menete:
1. A liszt eldolgozása a zsiradékkal
2. A többi tészta képző alapanyag hozzáadása után lágyabb tészta dagasztása
3. Tésztaérés: 30 perc
4. Tészta 3-5mm vastagságú négyszögletes alakúra nyújtása, a 150g káposzta töltése a tészta 2/3 részére, majd a tészta hajtogatása
5. Pihentetés: 5 perc
6. A tészta kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtása, beirdalása, 6cm-es átmérőjű szaggatóval való szaggatása (a méretek példa jellegűek, el lehet szabadon térni), a kiszaggatott pogácsák papirozott sütőlemezre helyezése, letakarásuk. A maradék tésztát össze kell gyúrni, majd újra dolgozni egészen addig, amíg el nem fogy. Időtakarékosságból a pogácsákat akár lehet elsőre négyszögletes alakra is felvágni, így nem marad maradék.
7. Kelesztés: 35-50 perc
8. A felső felületük átkenése felvert tojással közvetlenül a sütés előtt
9. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd a hőfokot azonnal 220C°-ra csökkentve kell 12-15 percig sütni. A videóban való pogácsáktól eltérő méretezés esetén a sütési idő módosulhat!

A videóban felhasznált zene forrása:
Song: Musical Bakery – In Da Hood (No Copyright Music)
Music provided by Tunetank.
Free Download: https://bit.ly/3eMHsy4

Video Link: https://youtu.be/93tW9diWPYM

Vélemény, hozzászólás?