Fumu baba recept

A fumu hagyományosan egyedülálló, baba alakot formázó fonott kalács, mely a Göcsej a Hetés és a Muravidék területein vált elterjedté. A sütemény eredeti, XV. századi formája a fumoly ünnepi alkalmakra előírt jobbágyszolgáltatás volt, mely bizonyítja, hogy a fumu a térség falusi társadalmának gasztronómiájában, néphagyományában már évszázadokon át aktívan jelen volt. A népszokás szerint lakodalmak, keresztelők és születések alkalmával, ezzel ajándékozták meg a gyermekágyas asszonyokat és családjukat a keresztszülők, a rokonok és a barátok, akik a gyermeknagyságú kaláccsal keresztelőt imitáltak, parodizáltak, majd a felvágott fumut szétosztották az esemény résztvevői között, ezzel kifejezve a nagycsalád összetartozását. A XX. század elejétől a fumu készítésének hagyománya letűnőfélben van, mellyel már csak elvétve, néhány zárt zalai és vasi faluban találkozhatunk.

Vélemény, hozzászólás?