Erdős Zoltán: Baranya történelmi öröksége. Négy tucat rézkarc három jubileumi albumból, 1965–1980

Egyesületünk 2024. január 31-én, Pillanatképek Baranya megye helytörténetéből (V.) címmel helyismereti konferenciát rendezett Pécsett, a Pannon Magyar Házban. A találkozó harmadik előadását Erdős Zoltán történész tartotta.

A „felszabadulás” évfordulói újra és újra alkalmat adtak a szocialista társadalomról, kultúráról, a magyar történelemről alkotott kép reprezentálására. Nem volt ez másként Baranyában sem, ahol 1965 és 1980 között három jubileumi rézkarcsorozat jelent meg a Képcsarnok Vállalat gondozásában.

Az albumok kivitelezésében a legjelentősebb helyi képzőművészek vettek részt, akik nagyon markáns képet alkottak a megye – elsősorban modern, kisebb részt régibb – történelmi örökségéről. A három sorozat képei fontos elmozdulásokra mutatnak rá a hivatalos örökségpolitika és a művészi identitásreprezentációk terén.

Pillanatképek Baranya megye helytörténetéből (V.) A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület helyismereti konferenciája. Pécs, 2024. jan. 31.

A konferencia megvalósítását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program 2023 pályázat „civil szervezetek szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására” kiírt alprogramja révén támogatta.

Honlap: https://dtste.hu/

#Pécs #történelem #ismeretterjesztés #Dunántúl #Baranya #konferencia #helyismeret #helytörténet #előadás

Vélemény, hozzászólás?