Dolmades recept | Így készül a görög töltött szőlőlevél

A dolmades (ejtsd: dolmádesz) egy kiváló, könnyű fogás, amivel a legtöbben görögországi nyaralásaik során találkoznak először. Nagyon finom előétel vagy akár főétel is lehet, de eg pohár hided bor mellé tökéletes mezze vagy kísérő is.

A dolmádesznek többféle változata létezik, attól függően, hogy hol készítik. A legalapabb verziót itt láthatjátok, ez a hús nélküli töltött szőlőlevél. Ezt többnyire natúr görög joghurttal lálalják, és hidegen és melegen is fogyasztható. A húsos verzióiban a töltetlékbe darált sertés, de inkább bárányhús kerül, és citromo tojásos mártással tálalják.

A dolmádeszről érdemes tudni, hogy ez egyébként egy közel-keleti étel, és nem csak kizárólag Görögországban találkozhatunk vele, hanem Törökországban, Iránban, Szíriában, Irakban, Azerbajdzsánban és még sorolhatnánk. Tehát nagyon sok féle területi verziója létezik még a közel keleten.

A dolmádesz szó eredetileg a török „dolmak” szóból ered, ami azt jelenti: tölteni.

A recepttel kapcsolatban: nagyon fontos, hogy friss zöldfűszereket használjatok, és sokat, hiszen ezek adnak ízt a fogásnak. A szőlőlevél amit használtok, lehet üveges, mint amit mi vettünk, vagy akár ti magatok i kifőzhetitek előtte a saját szőlőleveleiteket.

🌺 Támogass bennünket Patreonon! Nézd meg, miket adunk a cserébe hálánk jeléül: 🎁
https://www.patreon.com/ketvilagkozt

#dolmades #recept #görögrecept

Vélemény, hozzászólás?