Recept

Bodzavirágos eperlekvár recept ◾ BEFŐZÉS KÖNNYEN

A bodzavirágos eperlekvár nálunk stabil kamra elem, ezért minden évben drukkolok, hogy menjen le az eper ára addig, amíg a bodza nem virágzik el.
A hagyományos eperlekvár is népszerű nálunk, de ez a különleges virágos kiemelt szerepet kap a télen gyakran sütött linzer kekszekben és a családszeretgető croissantos reggeliken. A pontos recept és készítése a leírásban, lentebb. ⬇

📽️ A videóhoz felirat is elérhető, csak kapcsold be fent.

Nézz még több receptet képekkel a weboldalamon itt: http://annuskam.hu/

◽ ◽ ◽ Még több tartalomért ◽ ◽ ◽
Iratkozz fel a csatornámra itt: http://bit.do/e8KD6
Ha megnyomod a 🔔 csengőt, kapsz értesítést az új videóról.
Kövess Facebookon is itt: https://www.facebook.com/wannuskam/
Kövess Instagramon is itt: https://www.instagram.com/wannuskam/

💡 Tipp: Nagyon fontos, hogy csak olyan helyről szedjünk bodzát, ami nem az útszélén van, nem poros, szmogos.

▶ RECEPT
Hozzávalók 3 liter lekvárhoz:

2,5 kg eper
1 kg cukor (ízlés szerint lehet több)
20 bodzavirág
dzsemfix vagy pektin (Ha szeretnél rövidíteni a főzési időn és biztosra menni a sűrűséggel, akkor használd hozzá valamelyiket. Pektin szinte minden boltban kapható a befőzős állványon kis tasakban. Rá van írva, hogy x kg gyümölcshöz, mennyi pektin kell.)

Elkészítés:

1. Az alaposan megmosott eprek tetejét kivágjuk és félbevágva egy nagy keverőtálba szórjuk. Egy krumplinyomóval durvára törjük, hogy levet engedjen és bele tudjon majd ázni a bodzavirág finom aromája. Beleszórjuk a cukrot és összekeverjük. A bodzákat alaposan átvizsgáljuk, hogy nehogy legyen rajta egy pici bogár és a virágokkal lefelé belepakoljuk a tálba és egy egy villával alaposan belenyomkodjuk. Fóliával lefedve a hűtőbe tesszük 1 napra, hogy legyen ideje a bodza íznek átjárni az epret.

2. Mint minden befőzésnél, itt is a befőttesüvegeket egy alapos mosogatás után, a sütőben csírátlanítom úgy, hogy 150 fokon 30 percet hevítem őket. Te nyugodtan használj más, neked bevált vagy jobban tetsző módszert. A lényeg, hogy steril üvegbe kerüljön a finom lekvár. Még a főzés előtt egy kis tányért mindig beteszek a fagyasztóba, mert ez segít megállapítani majd, hogy elég sűrű lett-e a lekvár.

3. Az epres pépet átöntjük egy nagy lábosba és közepes hőfokon forrásig hevítjük. 5 perc forrás után vegyük takarékra, halásszuk ki belőle a virágokat és a kiengedett levüket öntsük vissza. Ezen a ponton eldönthetjük, hogy lekvár helyett dzsemet szeretnénk-e? Dzsemhez így ahogy van, darabosan főzzük tovább. Én viszont már most tudom, hogy ezt a lekvárt linzer kekszbe is szeretném tölteni, ezért botmixerrel kisebbre pürésítem, hogy maradjon is benne pár kisebb gyümölcsdarab, de egyenletesen kenhető is legyen az eredmény. Ha rövidítenél a főzési időn és használsz pektint vagy dzsemfixet, akkor azt is most add hozzá a csomagoláson szereplő mennyiségben.

4. Ha ez megvan közepes fokozaton forraljuk 10 percig. A jéghidegre hűlt tálkára cseppentsünk belőle egy keveset és nézzük meg folyik-e. Ha nem, akkor az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be, hogy lássuk mennyire lett sűrű. Ha még nagyon híg, időnként megkeverve főzzük tovább és 20 percenként teszteljük újra addig, amíg nem érjük el a kívánt sűrűséget. Amikor már jó vegyük alacsonyabb fokozatra és szedjünk át belőle egy kisebb kancsóba, így precízen és könnyen meg tudjuk tölteni az előkészített steril üvegeket. Fontos, hogy a forró üvegeket, csak hőálló kesztyűben fogjuk meg. Miután megtöltöttük, zárjuk le és állítsuk fejtetőre őket.
Végül egy nagy kosárba rendezgetjük és vastag, meleg takaróval bebugyolálva hagyjuk őket lassan, fokozatosan kihűlni.
#annuskám #recept #eperlekvár

teljes filmek magyarul

Recent Posts

Visa Changing Credit Cards as we Know Them With THIS Update

💳 Check out my Credit Card Guide: https://bit.ly/3XJZzfR Click "show more" for ad disclosure 🏠…

48 perc ago

URGENT: The End of Traditional Credit Cards is Coming…

Credit cards will NEVER be the same if Visa does THIS! Are you (and your…

48 perc ago

Many Americans overextending credit card limits, especially young people

As people are spending more money, they're accumulating more debt. To make matters worse, many…

48 perc ago

A dzsungelmentő kutyik megmentik az elefántcsaládot, és más! – Mancs Őrjárat – PAW Patrol epizód

Ebben a gyerekeknek szóló Mancs őrjárat rajzfilmválogatásban egy elefántcsalád csapdába esik egy templomban! A dzsungelmentő…

3 óra ago

Homefront Army | Tom Cruise Hollywood English Blockbuster Action Movie | Tom Cruise Movie

Homefront Army | Tom Cruise Hollywood English Blockbuster Action Movie | Tom Cruise Movie

5 óra ago

Importance of Online Education Paragraph Writing

#Importance of online education #Advantages of online education #Online education #Blessings of online education #miracles…

9 óra ago